Veckans stad: Hamburg

Mot bakgrund av att Hamburg har en ambulerande utställning kring sitt arbete för hållbar utveckling (vilket gett staden priset som Green Capital of Europe 2011), är Hamburg veckans stad. Utställningen pågår i två dagar till innan den går vidare mot en ny stad, och är värd ett besök för att få se vad som sker i Hamburg över de närmsta åren. Mest intressant kan potentiellt den interaktiva delen bli, där besökare lägger röster kring vilka typer av förändringar de skulle vilja se i sina egna städer. När tåget väl stannat i alla sina besöksmål hade det varit upplysande att se om det fanns några skillnader i vad stadsbor på olika platser kände var viktigt.

I samband med utställningen anordnades en diskussion där en panel bestående av Anders Rubin från Malmö stad, Wilhelm Schulte från Hamburg, Ulf Troedsson från Siemens och Carina Borgström-Hansson från WWF diskuterade hållbar utveckling och städer. Deltog i diksussionen gjorde också Tobias från Urbanisten. Många frågor togs upp, och panelen hade olika syn på hur pass omfattande livsstilsförändringar som medborgare står inför under de närmsta decennierna och vilken effekt detta kommer få på städers utformning. Annars var panelen överens om att kommunikation mellan politiker, näringsliv och medborgare är den viktigaste vägen framåt mot mer hållbara städer. De tekniska lösningarna finns, men konsumenter behöver veta var de kan få tag på dem.

Liknande diskussioner kommer säkert föras när utställningen Train of Ideas fortsätter, och det blir intressant att se om idéer kring stadsplanering sprids genom tågrälsen, enligt planen.

-Tobbe

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s