Veckans stad: Helsingfors

Finland är hett just nu. Inte bara rent bokstavligt, (idag kunde man uppmäta 25 grader), utan även bostadspris- melodifestival- och diskussionsämnesmässigt. Sannfinländarnas framgång i valet har dock en kylande effekt.

Hursomhelst. Helsinki är bra på flera sätt, och staden förtjänar att uppmärksammas. Just nu pågår tex arbetet inför att vara World Design Capital 2012. De teman man bygger programmet utifrån är globalt ansvar, tillväxt och den öppna staden. Det sistnämnda gillas särskilt av urbanisten.

För att forma vad World Design Capital 2012 egentligen skall innehålla pågår nu en öppen tävling där olika byråer, organisationer, medborgare och sammanslutningar kan lämna projektförslag. Open Helsinki lyder parollen.

Ett särskilt intressant delprojekt är Helsinki regional infoshare.  Projektet går ut på att samla in, öppna upp och tillhandahålla information som beskriver olika stadsfenomen. Ekonomi. Välfärd. Trafik. Förflyttning. Genom en webbtjänst ska vem som helst kunna få tillgång till en hel uppsättning geokodad information, som annars brukar vara svårtillgänglig och framförallt svårtolkad. Särskilt för en oinsatt allmänhet. Ska bli intressant att se hurpass användarvänlig databasen kommer att bli.

Ett annat projekt som pågår är omvandlingen av Helsingfors södra hamn. Där Finlandsbåtarna lägger till. Som så många andra städer ska man se om hamnområdet inte kan utnyttjas bättre. En öppen internationell arkitekttävling på gång. Läs mer här.

Och så till ett helt annat spår som ger antydningar om den öppna staden.  En pågående utställning på Helsingfors elskåp (modell större) finns att skåda på diverse håll i city. Trevliga överraskningar här och var. Inget revolutionerande, men enkelt, snyggt och sofistikerat finskt. Hett.

 //Moa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s