Veckans stad: Portland (men framförallt: träd mot brott!)

Denna vecka har Urbanisten en återkommande veckans stad, Portland i Oregon i USA. Denna gång är det egentligen inte staden i sig som är det viktiga, utan det faktum att en nyligen genomförd studie kring hur träd påverkar kriminalitet i städer genomfördes i Portland.

Studien genomfördes under tre år, i villaområden i Portland, och visade ett samband mellan träd i offentliga miljöer och minskad brottslighet. Stora träd var förknippade med minskad brottslighet, men småträd var kopplade till ökad brottslighet. Brottsstatistik jämfördes med vilka typer av träd som fanns i olika områden för att få fram resultaten. Forskarna bakom studien vill nu undersöka om sambanden finns på fler ställen.

Varför skulle då träd påverka brottsligheten? Förklaringen som föreslås i studien är att träd signalerar att området tas om hand, att någon bryr sig, och att brottslingar därför upplever risken att bli ertappade som större. Att småträd verkar bidra till ökad brottslighet förklaras med att de skymmer sikten, så fler brott kan ske oupptäckta. Stora träd skymmer inte, de bara står där och skapar en ombonad atmosfär…

Det är naturligtvis oklart om det här sambandet skulle fungera på andra ställen, men visst kan det vara värt att prova?

”Stoppa brott! Plantera träd!”

-Tobbe

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s