Veckans stad: Totnes

Veckans stad är ett exempel på en ”transtition town,” en stad som redan börjat ställa om sig i väntan på en framtid av klimatförändringar och betydligt mindre tillgång till olja än vad vi har idag. Totnes ligger i Devon i sydvästra England, och var 2005 en av de första städerna som i större skala gick med i omställningsrörelsen.

Grundantagandet i omställningsrörelsen är att den oljebaserade ekonomin som vi har idag kommer att förändras radikalt när oljan tar slut eller blir mycket dyrare, vilket den gör förr eller senare. Samtidigt som oljebrist så småningom kommer göra infrastrukturen alltmer påfrestad gör klimatförändringar att samhället utsätts för allt större påfrestningar. Vilka resultaten av klimatförändringar på lokal nivå blir är svårt att säga, men mer extremt väder kommer sannolikt vara en del av verkligheten: torka, värmeböljor och kraftiga stormar. Matbrist när transporter blir dyrare är ett scenario som ofta målas upp.

Lösningen? En omställning av samhällen som gör dem mer robusta inför framtiden, och gör dem till exempel på hur städer kan organiseras när nya omständigheter råder. Allt med positiv inställning, de nya typer av städer som vi behöver skapa kan vara roligare än dagens. Det finns idag många ”transition towns” runtom i världen, förutom veckans stad. Eftersom Urbanisten är Malmöbaserad tittar vi lite extra på Omställning Seved, som kanske blir veckans stad en annan gång… Tills dess kan det vara värt att titta på omställningsrörelsens grundare Rob Hopkins:

Mer information om omställningsrörelsen i Sverige finns här.

-Tobbe

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s