När de stora snödepåerna börjar smälta nere vid stranden och barmarken börjar lukta igen, är det vår. Plötsligt tar sig alla ur sina vinterskal och de urbana citychicsolgalsögonen möter en i repris. Folkliv. Trevligt. Skit samma om det fortfarande är minusgrader. Västra hamnen glänser och människorna som vistas där likaså. Något som slår mig när jag springer förbi i folkvimlet är att alla vill bo vid vattnet, men väldigt få bor däri.
Jag tänker på Malmös vilja till skärgård. Dubai-light-idéerna som får folk att gå loss. Hur kommer egentligen strandskyddet att utvecklas framöver? Vi bygger ner oss till havet, (samtidigt som havet hela tiden närmar sig oss.) Det gäller inte bara storstäder. Värmländska glesbygdsbyar ruckar på reglerna och säljer strand till norrmän på kort sikt. Vänerskärgårdar anlägger strandbodar utan bygglov och skapar skandal. Kustlinjen är konstant, enbart till den dag då vi gör ny arkipelag och skapar fler kontaktytor med vattnet. Att bygga nya strandnära bostäder vid, så att mäklarprosa likt denna kan tillkomma: ”med glädje öppnar vi upp till en helt havsomfamnande balkongmiljö i just väst”. Jaja.
Där någonstans i mina tankar längs springturen vid Ribersborg poppar husbåtar upp. Varför har vi inte fler? Själv växte jag upp med kusinernas röda sommarstuga flytande på vatten. Den lever än idag, och ömsom tuffar runt, ömsom ligger still. Min vattennära upplevelse från förr, i kombination med springturens endorfiner fick mig att gå igång ordentligt på ämnet. Jag vill bo flytande. Varför bor vi inte mera flytande? Som i Holland (som återigen får bli exempel på goda urbana lösningar). Sverige yta sägs bestå av 8.5 % vatten. Till det kommer 8000 km kust. Något borde göras!
Vid hemkomst gjorde jag min google. Till min förvåning hittade jag denna ganska nypublicerade artikel i Byggvärlden. Dyrt flyt. En yatch som är en minikopia av Monaco. Den kostar 7,5 miljarder och är 150 meter lång. Men då har den också en gokartbana. Och just det, ett vattenfall. Det var kanske inte så jag menade med min önskan om att utveckla husbåtsboendet. Men det visar på att det går att bo och bygga på vatten.
Veckans stad är något flytande.