Simrishamn har varit i ropet under hösten 2010 framförallt tack vare Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativs framgångar i kommunvalet. Att Schyman valt att lämna den nationella partipolitiken och satsa fullt ut på den lokala, har ytterligare fört fram staden i nyhetsljuset.
Att Simrishamn blir denna veckas stad, har dock ganska lite att göra med Schyman. Istället är det en nyligen publicerad undersökning om e-demokrati, som ligger till grund för veckans val. Begreppet e-demokrati kom upp på agendan för några år sedan och så sent som i höstas, arrangerades en EU-konferens om ämnet. Men intresset verkar ändå vara tämligen svalt bland såväl politiker och tjänstemän som allmänheten. Kanske beror det på att vi inte behöver strida för våra demokratiska rättigheter? Eller att vi hittills inte sett så många goda exempel på e-demokrati in action?
Samtidigt som världen rasar över Egyptens internetstrypningar (läs bl.a.bambusers insändare i Expressen) har vi en helt outnyttjad nätresurs som bara väntar på att utvecklas för att passa deltagande i demokratiska processer på hemmaplan. Varför finns det inte redan massa smarta digitala lösningar för mig som medborgare att påverka beslut, utvecklingsplaner och visioner i min kommun, i min stadsdel eller i mitt kvarter? (Visserligen har kommuner och landsting blivit allt bättre på att använda sociala medier, men det finns så mycket mer man kan göra!) Och varför är intresset svalt från medborgarna? Kanske är det på grund av att användarvänligheten på många kommunhemsidor är under all kritik. Om man knappt kan gå in på sin kommuns hemsida för att ta reda på en mailadress, kanske det inte är så konstigt att man som medborgare inte känner sig lockad av att leta sig fram till hur man lämnar ett medborgarförslag eller tycker till i en fråga. (men det blir bättre – läs senaste testet som SKL gjort och kolla gärna in Umeå som är topprankade) Att ha en enkel och navigerbar kommunhemsida med bra info borde vara en demokratisk självklarhet, och ett första steg till att kunna utveckla smarta e-lösningar för kommunikation mellan medborgare och kommun.
Simrishamn var i alla fall den kommun som rankades högst i e-demokratiundersökningen baserad på 52 kommuner i södra
Sverige. Även om hemsidan i sig inte ger uttryck för att vara en pådrivande e-kommun, säger vi grattis till Simrishamn och hoppas få se inspirerande resultat som kan spridas till övriga Sverige. Kanske tillochmed även till länder som Egypten, så småningom…
/moa@urbanisten.se