Veckans stad: Portland

Denna veckans stad är intressant som exempel på hur engagerat arbete med hållbar utveckling kan se ut. Portland, i den Amerikanska delstaten Oregon, har ända sedan sjuttiotalet hållit hårt på stadens gränser och arbetat med förtätning och har satsat på att minska energiförbrukningen i offentliga byggnader. De senaste åren har staden ökat tempot och har börjat använda nytänkande metoder för att snabba på förändringar. Urbanisten rekommenderar den här artikeln, och vill lyfta fram två av fenomen som diskuteras.

Det första fenomenet är ett projekt kallat Clean Energy Works där behovet av nya jobb kombineras med behovet att göra byggnader mer miljövänliga, när Portlands hus görs energisnåla ett kvarter i taget. Att dagens högre miljökrav kan skapa arbetstillfällen är inget nytt, men vad som gör projektet intressant är dess samarbete med en frivilligorganisation som ser till att de nya jobben i första hand hamnar hos de som historiskt sett är missgynnade på arbetsmarknaden. Clean energy works blir alltså en sorts arbetsmarknadspolitisk åtgärd, med miljöhänsyn som mål, och (eftersom energisnålhet innebär lägre kostnader) ekonomiskt gynnsamhet på lång sikt.

Det andra fenomenet är att i Portlands administration har nu avdelningen för hållbar utveckling gått ihop med planavdelningen för att få den typ av kommunikation och nya lösningar som bara dyker upp när man är under samma tak. I många städer är ”hållbarhet” nyckelord i planeringen, men kanske glöms det bort under arbetets gång, eller så vet planerare inte vad man ska göra med det. Att flytta ihop avdelningarna kan vara ett steg framåt. Omorganiseringen skedde bara för något år sedan, så än är det för tidigt att säga om nya idéer verkligen kommer ut ur från sammanslagningen…

Veckans stad är ett av många exempel på hur arbete med hållbarhet i städer kan gå till, kommentera gärna med fler goda förebilder!

-Tobbe

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s