Arkitekttävling för Törnrosen Tower i Rosengård avgjord.

från www.arkitektur.se

Och rätt förslag vann!
Även om jag gärna hade sett att hela landmärkeshysterin som tycks råda i Sverige, här skulle tagit sig i andra (ickevertikala) uttryck. Ett torn är nödvändigtvis inte svaret på de stadsplaneringsutmaningar som finns i denna del av Malmö. Men okej, nu var tornet en förutsättning i tävlingen och teamet Lundgaard och Tranberg gjorde enligt mig de bästa förslaget på en förtätning i varierad och human skala, och samtidigt ett till trots, rätt intressant tornkoncept.

Läsvärt är  juryutlåtandet där man kan förstå att de haft svårt att hantera tävlingsbidragen.  Man skriver tex att  ” inget av förslagen till fullo svarar upp mot programmets ambitioner.” Som jag tidigare uttryckt (läs inlägg nedan) tycker jag flera av förslagen innehåller rent ignoranta koncept för hur man skapar identitet och historia till ett område som Rosengård. Det vinnande konceptet (Ladda ner här. ) visar på ett mer engagerat grepp. Lösa upp miljonprogramsstrukturen utan att förakta den, göra tillägg och skapa nya rumsligheter som får växa fram stegvis.

Det där stegvisa blir viktigt inte minst med tanke på att det redan planeras och görs en hel del i Rosengård och längs stråket. Hänsyn måste tas till de projekt som redan är igång, tex mötesplatser och torg som tagits fram i samarbete med boende och aktiva i området. Sådana här nybyggnationskoncept kan ju ta ett tag att utveckla, så tills dess är det bra med fortsatt diskussion om bebyggelesutveckling, kommunikationsstråk och stadsförnyelseprocesser i Rosengård – och andra liknande områden i Sverige.

Läs mer:
Sydsvenskan Törnrosen växer på höjden 
Pressmeddelande MKB – Nytt landmärke i Malmö 
Juryutlåtande 
Sveriges Arkitekter – Inför tävlingen, tävlingsprogram, samt nedladdningsbara bidrag
Arkitektur.se
Tidigare inlägg

/ moa@urbanisten.se  

* bild länkad från http://www.arkitektur.se

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s