High Line Park får bror under jord?!

High Line Park i New York är inspirerande på många sätt. En park som är resultatet av ett medborgarinitiativ, några eldsjälars envishet och stadens goda vilja. High Line var en gammal metrolinje som gick ovan jord som för några år sedan gjordes om till en grönskande park, några meter upp i NYC tätaste kvarter.

NU kommer uppföljningen! Ett initiativ från en arkitektbyrå som vill pröva idén om att göra en lika grönskande park, men denna gång UNDER jord. Tanken är att använda en av stadens metrostationer. Genom ny teknik leder man ner solljuset underground och fotosyntesen skall fås att funka. Initiativtagarna samlar just nu in folk som kan backa upp deras idé. Vi får se om NYC har lika god parkvilja denna gång!

Kolla in hemsidan om Lowline, där finns en liten film.

/moa@urbanisten.se

Annons

2 kommentarer

  1. High Line Park är inspirerande, men har lett till en lavinartad gentrifiering men grymt stigande huspriser. Hur ställer man sig till sådant? Svårt.

    1. Ja, det är en aspekt av det hela. Gentrifieringen är ju ett problem först när vi har en (bostads)marknad som bygger på att alla ska äga sina lägenheter och där priset på bostadsrätter/hus är den yttersta (mest känsliga) indikationen på hur marknadsvärdet ändras. Hade vi inte haft en så marknadsanpassad bostadssituation, och istället fler hyresrätter (som inte var marknadsprisutsatta) skulle det inte bli lika känsligt med gentrifiering. Utveckling av en park- likt High LIne, där det är några starka (lokala) drivkrafter ligger bakom en kvalitetshöjning av ett område – tycker inte jag ska stå tillbaka för att man ev räds en för snabb statushöjning och således upptrissade huspriser. Då borde man istället göra om systemet så att bostadsrättsmarknaden inte dominerar utbudet och så att plötsliga markandsprishöjningar inte epidemiskt sprids och slår ut de som inte kan betala för dem…. Svårt ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s